07 June 2016

Kenduri Kahwin Yang Tiada Lagi Semangat Tolong-Menolong

Hah, lambat sangat update.. Lupa dah bila pergi Perak hari tu.. Rasanya penghujung bulan 5.. We all attend majlis sunat  kat Perak...

Yeaaaa, it was a long journey.. Sebab we all ikot angah rani and dia lalu jalan kampung.. Duration nak sampai tu cam nak balik Kelantan dah.. HAHAHAH.. Nak dekat 6 jam kot... Bertabahlah ayah bawak kereta.. Me, hubby mama ayah memey and opah ikot... Satu kereta je k..Himpit cam sate.. Dah la lame.. Ayah betul2 berazam and bertekad akan drive guna highway balik nanti...Hahhaha...


Coz we all bukan jenis yang menuju satu destinasi sambil jalan itik.. Hahhaha..1st day homestay was OK.. Pak Andak recommend...Ok la, utk tinggal dua family.. My family and saudara.. A large homestay just tak ada aircond..Panas la jugak sebab tak hujan...

Me, ayah, mama, memey and B tidor dekat ruang tamu depan sesame.. It was so funny.. tersadai macam ikan kering salai dengan panas nye... This was hubby third vacay trip.. I think.. Lepas PD and Melaka.. This is his 3rd destination...

So, basically, datang n duduk bersembang2..Dengan saudara2, we're not too close.. Just sembang biasa and macam biasa, semua main phone include my B (who are really super addicted to games in the world) *sighhhhh

Okay, lepas tu, tak lama, mereka start suruh we all yg datang tolong packing goodies2 bag.. Sebab dorunk buat kenduri khatan ni da macam kenduri kahwin tau, seriously... Katering sahaja beharga RM10k..wOW...Cam boleh buat kenduri kahwin... N goodies bag pula ada 600 biji.. n hey..???!!!

What?? Mintak tolong? Tolong what? Packing goodies bag???!! Benda ni yang nak AKU bahaskan sekarang..


I nak tanya satu je.. Ni tak ditujukan kepada semua, just specific person... Waktu salah satu dari family u all or u all sendiri punya kenduri, nak tanya...Ada tak nampak muka family kami turut serta membantu..?? Kadang-kadang2 sampai tido rumah u oll, berpenat menolong majlis or kenduri korunk2... Packing goodies sampai ke pagi... My dad, my mom tolong u all... Invite kan orang lagi..

Why time I kahwin pulak, batang2 hidung ni tak nampak weyyhh...??? Korunk datang kenduri saya macam tetamu berpakaian cantik, bermakeup, bersongkok masing2.. Just makan and balik... Hah??? Kenapa ye???


Bantu la sikit2...Ye memang saya buat kat dewan, tapi saya perlukan banyak tenaga kerja.. Saya mengharap yang mane keluarga saya datang membantu dulu di majlis korunk, akan datang membantu saya jugak bila saya kahwin... Tapi...??

Mana saudara-saudara, sepupu-sepupu saya semua????? Hilang ke?? Or tak wujud... Bukan nak membalas.... Tapi u oll tunggu masa u oll k... Tunggu tau... Aku nak tengok.... Ada yang tak datang langsung.. Ada yang tak datang, wish pun tak... Haish laa zaman skunk.. Masa korunk jangan nak expect lebih k.. Membanting tulang lah korunk sesama sendiri...

So enough with this stupid things... Nak cerita pasal hari kedua di Perak.. Homestay sedara cari gak... Hurmmmm.... Dah la maaaahaaaaaaaaaaaaallllllllllllllllllllllllll.....Standard hotel 4 star... Bayar tak berbaloi... Lampu bilik air tak ade... Air cond yang dah nak rosak, TV xde... Should I mention tempat ni punya nama???

How ever... We just spent time satu family je... even yang pergi 4 keluarga, campur keluar lain.. Tapi dorunk punya behavior....Hhhahahhahha... Tabik kaki... Memang jenis tak bercampur and terlampau benci kiteorang ada sekali kat situ... Why.. kiteorang bayar jugak k... Tak tau if u olls free ke ape ke...

Berhenti solat otw to Perak



Dipaksa menolong.. Hahhaha... How ea??

Kami semua satu family tolong weyh...

View dari tepi laut Perak.. Sumpah kotor, busuk air dia.. Manusia, tolong la jaga alam sekitar... Please..!!















Susah sekarang orang zaman sekarang kan, nak membantu... Tak ingat ke dulu macam mane orang membantu majlis2 anda... Hurm.. Kecewa.. Malas bising, but kami akan buat benda sama nanti k... Tau.. :)
Ada yang saudara bukan macam saudara... Mak aku adik aku ayah aku, angkat sendiri barang2 makan nikah kehulu-hilir... Korunk2 mane.. Duduk mengangkang.. Masa tu, aku betul2 kecewa dengan korunk...!!


18 May 2016

Peniaga Online Dikenakan Cukai??

Salam...

Sangat membenci topik ini... Kenapa lepas satu dan satu korang menyusahkan rakyat... Kenapa? Tak boleh keluarkan perkataan bukan-bukan...Nanti kena denda, saman, penjara...

I am so sad.. Kenapa macam ni? Saya salah seorang peniaga online yang nak mencari duit lebih bro.... Kenapa wujudkan undang2 macam ni... :(


Dulu cakap nak manusia maju dengan berbisness... Salah satu dari sunnah.. Berniagalah kamu...Membantu melancarkan ekonomi... Business itu bijak... But end up?? Cukai kena bayar... Hello, ini perniagaan atas talian..Kadang2 ada kadang2 tak... Ikot rezeki...

Sedih... :(  Dulu spent duit untuk GST... Gst yang tak pernah akan dibayar balik sampai mati (tak boleh claim).. Now kene bayar cukai berniaga online..

16 May 2016

Attend Night Wedding @ Sapura

Now, kerap pergi kenduri kahwin je kan...So ni kenduri kahwin yang grand and unik...Kawan mama, Aminah punya anak yang kahwin... Seriously , dia sangat kaya but yet she's so humble and eally down to earth.. Bagus..Kekayaan yang tak ditunjuk-tunjuk


So, lokasi dekat dengan The Mines.. Dekat dengan rumah B jugak.. Makanan takde buffet2, semua hidang.. Paling suka doorgift dia..Bagi chocolate bar Camior setiap sorunk kot.. Nikmat nye.. So, kiteorang dapat sorunk satu..



Sempat lagi bergambar sebelum majlis bermula... Ikot protokol k.. Bukan makan and main balik je.. But, bit boring, lama kena tunggu utk nak masukkan sesuap nasi dalam tekak ni..Nasib sedap tauuu...



Selfie macam biasa...


Lens beli dari online, but kali ni pakai tak sedap.. Tak tau kenapa.. Da la keras, then maybe power I request low..250 both.. Supposed da tinggi da power ni.. Hurm...

09 May 2016

Wedding at Gombak, Taman Melati


Hai, weekend ni turn tido rumah mama..Yeah, we decided to take turn rumah sape nak tido every weekend.. Tapi not to forget, ada weekend yang kami spent time together alone at our house.. Hahahha.. Privacy time.. Hellooooo....

So now tengah bersiap, waiting for my family in-law to come and fetch us.. Nak pergi wedding my FIL punya kawan punya daughter...

Buat dekat dewan, a small hall with air-cond.. Makanan ok but nowadays, bila attend wedding kita da kurang dapat goodies... :(


So, memang tak dapat goodies ke ?? Tapi dekat luar dewan berlambak meja goodies and goodies..Actually utk pameran or bagi tetamu? I tengok orang lain pun tak dapat, so yaa... That goodies hanya untuk display.. hahhahah.. 

What a waste..


This is my mother in-law.. Hahahha.. Seems like dia tengah marah.. HAAHHAH... Takde lah.. Actually tengah tunggu ayah solat, so panas dekat luar kan.. Berkerut dahi ibu mertuaku..



TaraaaAAaa, selfie time as usuall.. Love my husband... Mengada and spoil..Hahhah.. Tapi reti memujuk even dia cakap tak reti.. You got your own way sayang... Love you mucchhooo



Polok-polok sikit....Mesra tak??


So, this is the jubah yang Kak yong bawa dari Arab sana.. TQ kak yong.. cantik sangat... Im not a jubah lover, but this jubah makes me comfortable to wear...
Hubby tak berhenti nyanyi lagu Mawi

"Orang arab,balik arab, berjubah labohhhhhhhhh"

Sekali kene penampar...hahahahhaha

Happy mee.... :)

05 May 2016

Meeting - AGM

Semalam kena attend AGM Meeting at Bangkok Restaurant @ Damansara.. Then tadaa, dapat makan sedap.. and semua my favourite.. Tomyam Thai yang sedap, pekat and pedas, brokoli and mushroom oyster, dory fish sweet sour and black pepper prawn.. 

Ya Allah, sedap nye makanan semua ni.. Serious..


Banyak tak I ambik ? Sedap sangat.. Dalam meeting tu ada David Teo.. Ada Bront Palarae.. Just sit behind me tau..Hahha.. Tapi tak excited punn...  :) 
Nak balik sempat I tegur dia say Hi.. Nasib dia reply balik and tak sombong.. If tak malu I...hahahha tauuuu



So, ni OOTD i untuk semalam..Still learning how to wear shawl.. Shawl bermacam style ada.. kadang2 terlilit batang leher sendiri pun ada... 

Byeee

02 May 2016

Wayang Time

Malam last birthday I, my husband taking me to 1 Shamelin tengok wayang...Cerita Civil War..Not so bad but I almost sleep in there...Dengan malam nye..pukul 11 nye...perfect time to sleep kan...hahahah....






Ini lah kami...hehehe...date malam2..Naik broom..brommm...Husband rempit...

Tp bila nak balik..spot ada orang langgar kot motor hubby cuz ade calar sane sini and side mirror not in real position...spot lampu depan retak..alignment tayar da xbetul..

Pada awak2 yang datang 1 Shamelin malam 2hb May 2016...dalam pukul 8.30 ke 11 pm, if awak dah langgar..should be responsible laa k...
Jahat la kau yg langgar n blah...should at least tinggal note...Ape lah...

25 March 2016

Masakan Isteri

Esok genap 3 bulan me and my husband lived together as husband and wife..Diam tak diam sekejap jek masa berlalu.. My life is complete with him.. We completed each other.. 
We already got our rental house (its from my dad)... Hehehhe..Got a cute car Hyundai Getz (its probably from dad too).. Hhahaha... But jangan ingat kami hidup atas harta family..No..No...we pay everything..Every single thing..The house rental, the car monthly installment include the down payment coz we gonna take the car.. Buy it from Ayah.. 

So, basically here we are.. Still belajar untuk mendaki ke puncak yang tinggi.. Ayah and father in law as my mentor.. Bersusah dulu bersenang kemudian.. Well said.. Ignore others which is not important..


Want to tell you guys, bila duduk rumah sendiri.. You got many things nak masak but why ea asyik come out dengan something yang simple aje..hahhha..Maybe awal lagi..Kene improve skill too.. 
Here are the food that I cooked for my hubby..

Kuah Taugeh, Nugget and Telor Goreng Cili Padi


Bayam Goreng, Sardin dan Hot Dog


Ayam Masak Kicap, Sayur Bayam dan Fishball
 Just nice for two kan... Hhheheh... Skill masak memang terok but atleast I ade semangat and azam untuk membuncitkan perut suami.. Hhehhehe

Janggal guna ayat suami.. Hhehhehe..Rasa like couple je lagi.. Cepat masa berlalu..

10 March 2016

High Fever ---> White Blood Cell

How's everyone.. ?? Macam kiranye just update entry ni 2 bulan sekali ke atau macam mane.. Hahahha..Too lazy laaa bro... 

Today nak cerita tentang high fever I kene nak dekat seminggu.. Skali pakej batut + selsema + kahak..
Dah pergi klinik lebih 4 kali and yes..ahhahahha...Finally got result, low white blood cell (WBC)..

I wonder, pentingkah WBC ni? kenapa sampai kene admit if too low... N macam first time jek dengar situation ni..

Dah kerja nye asyik ulang alik klinik je ambik darah.. Kenapa tak nak g kerajaan ye..?? Sebab ntah.. Saya tak nak...Hahhahah...

Overview

White blood cells (WBCs), also called leukocytes, are an important part of the immune system. These cells help fight infections by attacking bacteria, viruses, and germs that invade the body. White blood cells originate in the bone marrow, but circulate throughout the bloodstream

Haish, kenapa saya kene benda yang cam ni... :( Althought I dont know how to feel right now, for sure later in future I know better how to react from this symptom (effect)

Apa yang I lalui sepanjang seminggu ni, demam, batok, muntah, cirit, pening.. Hoii, sangat tak melaratkan... Seriously..

Im not a medic student so.. Susah nye lah nak faham apa itu white blood cell..

Hahhah, berdasarkan gambar rajah ni pun, apa yang I boleh huraikan ialah, I nampak tulang ayam and guli warna warni.... lallallaaa...This is not my field area to understand.. How difficult it is.. Hahahhaha

Ok, got to go..Balik kerja kejap lagi nak collect blood test result kat Klinik..
oxoxoxoxox

21 January 2016

Majlis Bertandang Arifin & Yana


Hai...!!! New Life, new chapter, new beginning.. Everything is new now....  and the most important thing is my HUSBAND... finally got someone who can take care of you... 

Im the most luckiest and happiest girl in the world now..!!


So, ini sedikit dari hasil gambar Majlis Bertandang..03.01.2016


Tak ambik album just ambik shoot and burn.. Banyak gambar lagi but tak berminat nak post bebanyak... Sebab nye MALASSS....


Makeup and baju by catering : Seri Mempelai Caterer.. 
Makeup : FB: Lailiza Liza





Wedding cake

Ayah's Birthday cake

Suka tengok ayah tersenyum lebar.. Mane tak nye, kek dye lambang merc... Thannx husband..Awak tau nak jaga hati family saya..I'll do the same thing jugak k..

My in-law family


K, ni outdoor session but both of us memang xminat bergambar outdoor2 ni... ni pun kene paksa buat belakang rumah JE..!! 

Yup, both of us perangai same.. Nak posing memang xreti.. So end up, ini je gambar outdoor kami..Hahhahah... Majlis Reception belah i langsung xde outdoor... Orang sibok dok buat outdoor...Hahaha




Family Beranang


The best ayah and mama in the world


My siblings.. Yang besar itu bukan abang ku sebalik nye adikku...










Overall, tamatlah sudah penat lelah nak mengelolakan 3 majlis ni.. Nikah, sanding and tandang.. Banyak jugak duit habis, tenaga banyak habis jugak...

Planning sangat important dari segi kewangan n budget.. Ini memang main thing..

Suka life after kahwin, seriously... Freedom.. :)  This is what I want.. Even sikit penat menguruskan dua orang sekarang, but worth..

Entry next kita cerita lagi k.. tatatatta